Totalul afișărilor de pagină

marți, 3 februarie 2009

ROMANIA şi... ultimul strat de piele al Babei Dochia

Cel mai rău îmi pare că mă simt nevoită să "morfolesc" menirea acestei pagini. Din umilii mei cititori, aceia care fac săpături în timpul lor liber ca să mai planteze câte o frântura de frumos, marea majoritate se simte înghiontită de prostie. Fraţilor, nu mai suport! M-am născut acum 19 ani într-o altfel de Românie şi acum trăiesc în ţara pe care nu "junii cu forţe noi şi minte multă" au făurit-o, ci într-o ţară murdară de închipuirea democratică lăsată de primul mare post-ceauşist.

Regret că nu continui itinerariul docil al artei şi că trebuie să-l întrerup brusc într-un moment de real dezechilibru şi panică. Sunt chinuită de prostia care nu-şi mai încape în piele şi vrea s-o cucerească şi pe a mea! Adevărul e că am doar două opţiuni, să opresc televizorul sau să-l scot din priză. De ce n-am făcut eu asta şi a trebuit să-l deschid exact în prime-time, nu ştiu?! Toate "madamele" şi les "fufes" şi domni spălaţi în gin şi-n D@G-uri... uriaşa masă de vulgaritate; nici măcar nu e fardată, dată după colţ cumva- este realmente "pe faţă". Păi ce să mai fac eu- de asemenea "june tânăr.."- categoria de după 2000, eu care am aspiraţii jurnalistice, doritoare de schimbări treptate, de instituire a culturii, de valorificare a moralitaţii umane, ce să mai fac eu într-o Românie fără uşi, fără geamuri şi fără măcar prag?

Ştiţi ce mă gândeam? Să scot din circuit întrebarea grosolană şi tâmpită în plenitudinea înţelesului ei, pusă de " bătrânii" neamului: "Ce vrei tu, guriţă, să te faci când vei fi mare?". Mei nene X, eu vreau să mă fac turist adoptat de ţări mai civilizate. Vreau să mă fac turist cinstit, legal, cu acte în regula- vorba aia- şi să-i las pe sir-ii ăştia să-şi umfle în continuare burţile, pe doamnele de societate să-şi etaleze în continuare câte un fake la ştiu eu mai ce bal, pe jurnaliştii şcoliţi în alt domeniu decât în cel jurnalistic să dezbată subiecte agasante, mârâitoare şi putrede cu fiecare blondină inteligentă. Apropo- am luat-o razna acum câteva seri- schimbam canalul- vedeam pe Simona Sensual şi în josul ecranului- 'personalitate 2000 nu ştiu căt- +infinit", apoi vedeam pe una care se certa cu cealaltă şi cu tot clanul la un post-sora, aud de brand-urile Ciumac, Tolea şi restul... intrebare: ori sunt eu nebună si am ratat spectacolul vreunui geniu în viaţa, ori sunt cretini cei care promovează asemenea pierderi de vreme?

Serios, cel mai rău şi de neîndreptat este faptul că însuşi poporul cere să vadă aşa ceva. Audienţele cresc pentru că apar bălbâiţi, anagramaţi, schizofrenici şi doritori de scandal pe sticlă. Şi asta pentru că... aşa cum stă el, românul pe fotoliul lui mai mare în vârstă decât mine şi scuipă o coajă de sămânţă într-un coif- bătător de joc de muncă jurnalistică- şi schimbă el programele în desfăşurarea muncii de frecat menta- ce caută el, sărăcuţul, de fapt? Corect: SCANDAL! ahaaa... şi-l găseşte din plin pe toate posturile. Ce e prost "el capi di tuti capi" să spună nu banului- fie el de prost gust şi ruşinos?! niciodată!

Prin urmare, a apărut o ciupercă într-o zi... şi până în anul curent au apărut atâtea, încât mi-e imposibil, dar şi frică să le ţin numărătoarea. Despre ce aş mai scrie eu la o gazetărie încă nepătrunsă de vicleşugul prostiei? Despre silicoanele sparte ale vreunei "ea", despre măsuri guvernamentale la fel de "sparte", despre cearta dintre vânzătoarea de brânză şi florăreasa, despre tendinţa în modă existentă peste 5 ani, despre "vedeta" fluturătoare de fustiţe? Vai... dar nici n-aş face asemenea compromis! Eu să le promovez unor Nimeni- numele?! Nici măcar nu le ştiu: ce dom'le pe Simona(?!)... o cheamă Sensual(?!)... cu S- de la stress?! Măcar pe Aura- o cheamă Urziceanu, pe Mihaela- o cheamă Mihai, pe Nicu- îl cheamă onorabil, Alifantis. Deci, e clar- voi scrie despre artişti- puţinii(supravieţuitorii) care au mai ramas, şi cei trecuţi în nefiinţă. Artişti ca ei, ca Octavian- Paler, ca Dem- Rădulescu; o să-i adun pe toţi aceştia, din toate domeniile, făcându-le un almanah, sau două, trei... nu "alamanahe", şi o să vreau să-i promovez în străinătate în calitatea mea de turist amator- premierement. Acolo îi va aprecia cineva şi înainte să-i decoreze post-mortem.

Mă credeţi nebună, ştiu! Şi eu încep să mă cred. Îl citesc pe Pleşu acum- Andrei Pleşu " Obscenitatea publică; după ce am aruncat cu sictir în televizorul meu, am început să-i aplaud cartea. Este o oglindă scrisă în ani întregi de gazetărie şi mare dreptate are! România cu tot rahitismul neuronal şi cu toată înjosirea ei purtătore de funde roşii, devine o Americă a tuturor posibilităţilor dobitoace. Ruşine nu mai avem de mult timp, deci până şi negreala stratului de piele s-a spălat cu saliva post-decembristă. Hainele le-am dat rând pe rând jos, pana am ajuns în chiloţeii roz ai domnişoarei (presupun)- Sensual, şi la pielea bronzată artificial a oricărei femeiuşti. Eh, ce ne mai rămâne? Osul decebalic şi traianic( nu şi Remeş) care s-o fărâmiţa şi acela din cauza vânturilor de criză cotrocenice şi a radiaţiilor talk-show- iste!

Paradoxul este că subsemnata are iscălitura "Nu însemn nimic mai mult decât inima mea"- citat din Paler. Şi oare inima... nu e şi ea inundată de prostia minţii? Generalmente

2 comentarii:

  1. Pacat ca se vorbeste preponderent despre cultura ori spiritualitatea romaneasca doar pe bloguri! Bine ca se mai vorbeste inca...

    http://gigelitatea.blogspot.com/search/label/atitudini%20gigelistice

    RăspundețiȘtergere